A Zöld Óvoda hírei


2019-2020

Mikulás
Mikulás
Csillagszóró-nap
Csillagszóró-nap
Bábelőadás
Bábelőadás

2019

Hangolódás március 15-re a Tökmag csoportban2018


Madáretető barkácsolás a Szigethalmi Négyszínvirág Óvoda Zöld Tagóvodájában

Zöld Óvoda Program kiépítése és megvalósítása a Zöld Tagóvodában- óvodánk arculatának alakításaA természetben nincsenek sem jutalmak sem büntetések: következmények vannak.

Robert Green Ingerson


Intézményünkben tudatos környezeti nevelés folyik a helyi sajátosságok, eddigi tapasztalatok beépítésével, figyelembevételével.

2010-ben már elnyertük a megtisztelő Zöld Óvoda címet, amit nem pályáztunk meg a következő ciklusban.

Sok elemét megvalósítjuk továbbra is a Zöld Óvoda Program kritériumrendszerének, amit szeretnénk bővíteni és tudatosan, újszerű ötletekkel, a kollégák bevonásával megvalósítani és ismét pályázni a Zöld Óvoda címre. Ehhez sok kritériumnak kell még megfelelnünk. A szabadban történő tevékenykedés, vizsgálódás, játék, nemcsak a gyerekeknek, de nekünk felnőtteknek is örömet okoz és teret ad a tapasztalatgyűjtésre, következtetésék levonására, tanulásra. Intézményünk tágas udvara, sokféle fái növényei, állatai teret kínálnak a környezeti neveléshez. A 2016-2017. nevelési évben szeretnénk a hiányosságokat pótolni, új ötleteket, programokat megvalósítani, hogy a gyermekek környezettudatos magatartását alakítsuk.

Szeretnénk, hogy a nálunk nevelkedő gyermekek megismerjék közvetlen és tágabb környezetüket. Azáltal, hogy megismerik az élőlényeket, természeti jelenségeket, képződményeket, megszeretik azokat és védeni, óvni fogják a környezetüket. A számukra nem tetsző élőlényeket is fogadják el, tiszteljék, lássák meg bennük a szépet. A mai világban a fenntarthatóságra nevelés nagyon időszerű és fontos feladata az óvodapedagógusoknak

"A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen generációk szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációk hasonló szükségleteinek kielégítését."

Az őszi, téli időszak fő feladatául a madárgondozást jelöltük ki. Az óvoda udvarán az évek alatt és az időjárás változásai miatt a madáretetők nagy része tönkrement, javításra szorult. A meglévő etetőket kitakarítottuk, megjavítottuk, itatókat helyeztünk ki az udvarra.

Úgy ítéltük meg, hogy szükséges az etetők bővítése, ezért madáretető barkácsolást szerveztünk 2016 októberében a szülőkkel, gyerekekkel közösen, családi délután keretében. Ez jó lehetőséget kínált a közös tevékenykedésre egy jó cél érdekében.

Célul tűztük ki, hogy

  • Zöld Óvoda kritériumrendszeréből az állatgondozást valósítsuk meg
  • a gyerekek közelről figyelhessék meg a madarakat
  • új etetőkkel bővítsük a madáretető állományunkat
  • sokféle madarat vonzzunk oda a sokféle eleséggel
  • a gyerekek felelősségtudatát erősítsük
  • vonjuk be a szülőket a környezeti nevelésbe

Minden részletre odafigyelve, körültekintően szerveztük meg a délutánt. Egyeztettük a tevékenységeket, beszereztük az eszközöket a szülők segítségével.

A barkácsolásra sok család jött el. Sok lelkes szülő anyagokkal érkezett. Néhányan méretre szabott faanyagot hoztak és a gyerekekkel közösen állították össze.

Négy helyszínen folyt a barkácsolás:

  • faanyagból madáretetőket barkácsoltunk
  • az újrahasznosítás jegyében műanyag palackokból, műanyag edényekből, fakanalakból, tányérokból barkácsoltunk önetetős madáretetőket és a természet elengedett kincseivel díszítettük azokat, precíz munkával
  • madárgolyókat gyúrtunk zsírból és magokból, majd zöldséghálóba kötöttük.
  • a gyerekek elkészíthették kedvenc madárbábjukat különböző technikák alkalmazásával.

Minden tevékenységet egy-egy óvodai dolgozó segített.

A program végén mindegyiket feltöltöttük magokkal és megbeszéltük, hogy a csoportok közösen fogják a talaj menti fagyok beállta előtt kihelyezni az udvarra.

A barkácsolás jó hangulatban telt, sok közös élménnyel gazdagodtunk és rengeteg új madáretetővel. A szülők és gyermekek együttműködésével sokféle madáretető készült a délután során. Jó volt együtt tevékenykedni egy közös, jó cél érdekében.

A következő héten az óvoda dolgozói a gyerekekkel közösen kihelyezték az etetőket és a madárgolyókat az udvar fáira. A kinti kitakarított etetőket feltöltöttük madáreleséggel. Így már minden csoportnak lehetősége lesz megcsodálni az érkező madarakat.

További feladatunk, hogy a talaj menti fagyok megszűntéig folyamatosan etessük a madarakat, figyeljük meg, hogy milyen madarak látogatnak el hozzánk az udvarra. Ennek megfelelően fogjuk kiválasztani, hogy milyen eleségeket helyezzünk ki a továbbiakban.

Köszönjük a gyerekeknek, szülőknek, hogy eljöttek és segítettek bennünket, hogy célunkat megvalósíthassuk.

Kazatsay Szilvia- óvodapedagógus

2315 Szigethalom, Rákóczi út 145.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el